Case Wisbits: Omnigen

juni 2, 2021

Iedere werknemer leert weer anders –  organisaties ontkomen er niet meer aan om werknemers een mix van verschillende leervormen aan te bieden. Wisbits biedt een doe-het-zelf tool voor kennisdeling die je kunt integreren in een blended learning methode. Hierbij staat Mobile learning (m-learning) centraal. Via het Wisbits ontwikkelplatform kun je als organisatie zelf specifieke kennis vastleggen in korte, behapbare learnings – de Wisbits. Deze zijn dan via de app toegankelijk voor je werknemers: realtime en waar en wanneer maar nodig of gewenst.

Omnigen, een van oorsprong Rotterdams bedrijf dat gespecialiseerd is in biotechnologie en DNA-research, zet Wisbits zelfs in op drie verschillende niveaus: voor klantgerichte protocollen, voor het borgen en overbrengen van specifieke kennis en het digitaal opslaan van certificeringen. CEO Omnigen, Berry Kriesels: “Wij maken gebruik van Wisbits zowel voor onze eigen medewerkers als ook voor derde partijen. Het is een handige app in je telefoon die ons helpt om makkelijker maar vooral efficiënter onze werkprocessen in te richten en uit te voeren.”

Instructies klantenservice

Kriesels: “Met OmniYou kunnen klanten verschillende DNA-kits afnemen. Vanwege de AVG-regels kunnen we niet zomaar persoonsgegevens opvragen en aan de klant verstrekken. We merkten in de praktijk dat medewerkers niet altijd goed weten wat ze moeten doen wanneer een klant ons belt met een vraag over hun gegevens. Daarom maakten wij een klantenservice-protocol met Wisbits.” In deze Wisbits wordt de procedure stap voor stap uitgelegd en kunnen medewerkers de Wisbits doorlopen en raadplegen. Zo wordt er stapsgewijs onder andere uitgelegd welke gegevens je wel mag doorgeven aan de consument en welke niet.

“We merken dat dit beter werkt en dat het ons veel tijdsbesparing oplevert: ik ontvang geen vragen meer via de mail over wat er precies moet gebeuren, alles kun je terugvinden in de Wisbits”, aldus Kriesels. “Het plan is dan ook om ons personeelshandboek te digitaliseren in Wisbits – dit scheelt een hoop papierwerk en het onboarding proces wordt behapbaarder voor nieuwe medewerkers. Daarnaast kunnen we ook daadwerkelijk monitoren of het handboek wordt doorlopen, door bijvoorbeeld tussentijdse toetsen beschikbaar te maken in Wisbits.”

Specifieke interne kennis borgen

Ook zet Omnigen Wisbits in bij het vastleggen van specifieke kennis: “Op dit moment hebben we één medewerker die de tekstuele basis van de DNA-rapportages in ons technisch platform publiceert. Wat als deze medewerker bijvoorbeeld door ziekte uitvalt? Onhandig want daardoor kan het werk niet doorgaan. We hebben daarom de verschillende stappen voor het digitaal samenstellen van deze rapportages vastgelegd in Wisbits”, zegt Kriesels. “Door de stappen vast te leggen in Wisbits-leerlijnen blijft de kennis niet bij één persoon, maar wordt deze toegankelijk gemaakt voor alle medewerkers.”

Wisbits biedt voordelen voor het gehele bedrijf: voor het personeel is het leuker en interactiever om dingen te leren via een digitaal platform dan vanuit een papieren handboek. Voor het management biedt het meer gemak: we kunnen nu monitoren of de leerlijnen worden doorlopen.

Certificeringen digitaal opslaan en toegankelijk maken

Tenslotte wordt Wisbits ingezet voor het digitaal toegankelijk maken van certificeringen en normeringen. Op die manier wordt er meer overzicht gecreëerd en kunnen auditors gemakkelijker een audit uitvoeren. Kriesels: “In de medische wereld speelt het behalen van bepaalde normeringen zoals ISO normeringen een zeer grote rol. Deze manier van werken vermindert een hoop papierwerk en maakt het toegankelijker voor derde partijen zoals auditors om onze certificeringen te controleren.”

Over Wisbits

Wisbits bestaat uit twee delen: een ontwikkelplatform en een leerplatform (in de Wisbits-app). In het ontwikkelplatform kunnen organisaties de M-learnings zelfstandig maken en publiceren. Dit is gemakkelijk en kan veel tijd besparen: er is namelijk geen sprake meer van een externe ontwikkelaar en complexe software. Organisaties kiezen zelf wat zij willen vastleggen in bits of wisdom en voegen gemakkelijk inhoud toe, zoals een video, afbeeldingen of multiple-choice vragen.

In het leerplatform kan de doelgroep de M-learnings volgen. Met Wisbits kun je binnen je organisatie specifieke wijsheid van werknemers écht zelfstandig delen. Via het leerplatform in de Wisbits app krijgen je medewerkers toegang tot bits of wisdom. Je kunt zelf de thema’s kiezen waar jij (meer) over wilt leren. Zo wordt jouw leerervaring gepersonaliseerd. Vervolgens kun je op elk moment, op elke plek, wanneer jij het nodig hebt aan de slag met Wisbits.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe jij Wisbits kan inzetten als doe-het-zelf tool voor M-learning en kennisdeling voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op of mail naar info@wisbits.nl.  

Meer nieuws

Wat zijn de voordelen van M-learning voor jouw organisatie?

juni 15, 2022
Wat zijn de voordelen van M-learning voor jouw organisatie? En wat is eigenlijk het verschil tussen een E-learning en M-learning? Wij delen het graag met je.  Hoe vergaren medewerkers binnen jouw organisatie op dit moment kennis? Worden er 1:1 trainingen gegeven of misschien trainingen in een groep? Of wordt er weinig gedaan aan kennisoverdracht en […]

Wanneer is M-learning nuttig?

juni 1, 2022
M-learning biedt enorme mogelijkheden, maar is natuurlijk niet de oplossing voor al onze problemen. Wat zijn mogelijke obstakels?  In ons vorige blog legden we uit wat M-learning is: een vorm van E-learning waarbij het device, de lerende en in het ideale geval ook de inhoud mobiel zijn. Dat biedt enorme mogelijkheden, maar is natuurlijk niet […]

Wat is M-learning?

mei 18, 2022
‘Every era of technology has, to some extent, formed education in its own image.’ (Sharples et al., 2007) Technologie bepaalt, of we het nou willen of niet, voor een groot deel wat en hoe we leren. De uitvinding van de boekdrukkunst maakte het bijvoorbeeld mogelijk om op grote schaal informatie over te dragen zonder directe […]

010NURSE ‘empowert’ Rotterdamse verpleegkundigen

april 13, 2022
‘Met dit platform kunnen we letterlijk levens redden’ De gemeente Rotterdam steunt met CityLab010 Rotterdamse initiatiefnemers met een vooruitstrevend plan voor de stad. In 2021 kregen 49 initiatieven bij elkaar 3 miljoen euro. Wij lichten de drie Life Sciences & Health-initiatieven uit. In deel 2: 010Nurse, een idee van Nicole van ’t Wout, oprichter en […]

Lancering nieuwe mobile learning tool

juni 18, 2021
Lancering nieuwe mobile learning tool Makkelijker en effectiever kennis delen met een nieuwe leerinnovatie: Wisbits Leren wordt leuker en toegankelijker: kleine brokjes kennis delen in uiteenlopende vormen Geen externe ontwikkelaar meer nodig: Wisbits geeft de autonomie terug aan de ondernemer  Op 17 juni 2021 is tijdens het virtuele Rotterdamse LSH010 innovatieontbijt de leerinnovatie Wisbits met een feestelijke aankondiging gelanceerd. […]

© Wisbits 2021, alle rechten voorbehouden