Wisbits

Wisbits logo

Wat zijn de voordelen van M-learning voor jouw organisatie?

Wat zijn de voordelen van M-learning voor jouw organisatie? En wat is eigenlijk het verschil tussen een E-learning en M-learning? Wij delen het graag met je. 

Hoe vergaren medewerkers binnen jouw organisatie op dit moment kennis? Worden er 1:1 trainingen gegeven of misschien trainingen in een groep? Of wordt er weinig gedaan aan kennisoverdracht en het delen van ervaring? Sinds 2000 zien we een flinke opmars in het gebruik van e-learning binnen bedrijven. Met Wisbits zijn we daar nog een stapje verder in gegaan en geloven wij in de kracht van M-learning.

Video afspelen

E-learning vs. M-learning

E-learning en M-learning (mobile learning) hebben één ding gemeen met elkaar en dat is dat het gaat om online leren.  Een e-learning wordt vaak gevolgd op een laptop, maar een M-learning wordt gevolgd op een mobiel apparaat. Het voordeel daarvan is dat er makkelijk en snel informatie opgezocht kan worden door de gebruiker, bijvoorbeeld een medewerker of wellicht een klant. En de informatie wordt met name gebruikt om te leren in de praktijk in plaats van naast de praktijk. Want een e-learning wordt vaak gebruikt voor nieuwe kennis, terwijl een M-learning met name wordt gebruikt voor kennisdeling en -borging.  

In een ander artikel gaan we dieper in op dit verschil. Voor nu willen we vooral inzoomen op de voordelen van M-learning.

Voordeel 1: M-learning bespaart tijd

Een M-learning bespaart voor diverse personen tijd, namelijk:  

  1. De overdrager van kennis/ervaring 
    De M-learning kan door iedereen zo vaak als ze zelf willen, bekeken worden. Daardoor hoeft iemand niet steeds hetzelfde opnieuw uit te leggen, waardoor diegene tijd bespaart. Start maar eens met bijhouden van de tijd die je besteedt aan telkens opnieuw weer hetzelfde uitleggen. Wij denken dat je ervan schrikt!  
     
  2. De ontvanger van kennis/ervaring 
    Tijdens het werk kun je makkelijk en snel een M-learning erbij pakken waar de informatie in staat waar jij mee verder kunt. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van bepaalde stappen die je moet doorlopen of hoe je moet omgaan met bepaalde situaties. Het maakt je autonomer in je werk. Een M-learning in Wisbits kan gezien worden als een interne Google met gevalideerde informatie. Bedenk maar eens hoe snel jij wat op Google hebt gevonden als je even iets wilt opzoeken. Zo werkt dat ook binnen een organisatie als er gewerkt wordt met een M-learning via Wisbits.  

De tijd die de overdrager en ontvanger met de M-learning besparen, kunnen zij besteden aan hun eigen taken voor de organisatie.  

Daarnaast is het bij Wisbits ook nog eens zo dat er zelfstandig een Wisbitje (M-learning) gemaakt kan worden binnen 15 minuten. De tijdsinvestering om het te maken, is dus ook niet groot. Dit kan zelfs meteen gedaan worden als er iemand met een vraag komt. Diegene kan de vraag dan beantwoorden en dit direct in Wisbits integreren.

Voordeel 2: Een korte doorlooptijd in het maken en publiceren

Nog een ander belangrijk voordeel, vooral in de dynamische tijd waarin we nu leven, is de korte doorlooptijd in het maken en publiceren van een M-learning. Doordat een M-learning in Wisbits binnen 15 minuten gemaakt en gepubliceerd kan worden, kan er snel gehandeld worden in urgente situaties. Denk bijvoorbeeld aan de tijd gedurende de pandemie. Protocollen bleven maar veranderen. Binnen 15 minuten kan zo’n nieuw protocol met alle collega’s worden gedeeld.  

Normaal gesproken moet men hiervoor naar de externe partij gaan, er moeten zaken besproken worden, tijd moet worden vrij gemaakt en wellicht moet iets ook nog daarna worden aangepast. Daardoor ontstaat er een langere doorlooptijd en hogere kosten. Je hebt dan bijvoorbeeld net het ene protocol een update gegeven en dan is er alweer een ander protocol.  

Voordeel 3: M-learning bespaart kosten

Wanneer je als organisatie niet met M-learning of E-learning werkt, dan is de kans groot dat je trainers inhuurt, misschien zelfs een trainingslocatie moet huren of dat je personeel moet inzetten als trainers, die daardoor hun eigen taken niet kunnen uitvoeren.  

Enerzijds kan het dus geld kosten doordat je bepaalde zaken inhuurt, anderzijds kan het geld kosten doordat mensen van hun werk gehouden worden.  

Maken jullie wel al gebruik van een E-learning, dan is deze waarschijnlijk voor een flink bedrag ontwikkeld door een derde partij. Als er iets aangepast moet worden, dan wordt daar een aparte rekening voor gestuurd. Zonde!  

Wisbits maak je helemaal zelf en als je iets wilt aanpassen of maken, dan doe je dit direct zelf of wordt het gedaan door diegene die er verantwoordelijk is. Zonder dat er extra kosten voor gerekend worden. Het ontwikkelplatform is zo eenvoudig dat jouw organisatie er ook geen ICT’er of gespecialiseerde e-learning ontwikkelaar op de loonlijst hoeft te zetten. Jullie kunnen het echt helemaal zelf. En dat scheelt geld. 

Personeel hoeft slechts één keer tijd te investeren in het maken van een M-learning in Wisbit. Je kan bijvoorbeeld een video opnemen en deze als Wisbitje opslaan, maar je kunt ook een quiz maken of tekstuele uitleg geven. Onze klanten maken Wisbitjes in 15 minuten.  

Reken uit je winst!

Video afspelen over Leerexperts van Wisbits

Voordeel 4: De kennis is overal en altijd beschikbaar

Google is onze beste vriend tegenwoordig. En als Google het niet weet – wat meestal het geval is als het om gespecialiseerde kennis gaat – dan wordt het vaak aan één van de senior medewerkers gevraagd. Die moet dan wel weer eerst tijd hebben of maken om het uit te leggen.

Dat is allemaal verleden tijd wanneer je werkt met M-learning. De kennis wordt 1 keer in Wisbits geplaatst en daarna is het overal en altijd beschikbaar voor medewerkers van jouw organisatie. Ze hoeven dus niet meer op zoek naar de desbetreffende collega en kunnen direct zien wat ze moeten doen. Op deze manier wordt de kennis van een organisatie op een duurzame manier gedigitaliseerd, wat een grote pré is volgens onze klanten.

Klanten van ons noemen Wisbits soms ook wel eens de interne google van hun organisatie. Wat trouwens ook een stuk betrouwbaarder is omdat het gevalideerde informatie betreft, wat bij Google natuurlijk niet altijd het geval is.

Voordeel 5: Makkelijk & snel kennis delen via een M-learning

Het voordeel van Wisbits is dat organisaties en bedrijven zelfstandig M-learnings kunnen ontwikkelen en aanpassen naar aanleiding van de wensen van de mensen op de werkvloer. Zo is de inhoud altijd relevant voor de professional. Binnen 15 minuten kan er al een ‘brokje’ kennis overgedragen worden.

Dit hoeft ook niet allemaal professioneel en perfect opgenomen te worden. Er worden door onze klanten heel veel video’s opgenomen met een telefoon. De kern is dat de M-learnings aansluiten op de leervragen op de werkvloer, niet dat de video perfect is.

Iedereen kan dit, van jong tot oud.

Gratis demo

Ben jij nieuwsgierig geworden naar Wisbits en wat M-learning kan betekenen voor jouw organisatie? Vraag een gratis demo aan zodat wij je kunnen laten zien hoe Wisbits eruit ziet en jij kan ontdekken of het iets is voor jouw organisatie.

Scroll naar boven