Leerinnovatie Wisbits: gemakkelijk blended leertrajecten ontwikkelen

juni 10, 2021

Nicole van ‘t Wout, CEO van blendIN solutions, richt zich vanuit haar expertise als docent en onderwijswetenschapper op de ontwikkeling van (online) kennisdeling en blended leergemeenschappen. Van ‘t Wout zocht naar een innovatieve manier voor bedrijven om gemakkelijk kennis op te doen en kennis te delen. Daarom ontwikkelde zij het leerplatform Wisbits. Met deze mobile learning tool kunnen bedrijven eenvoudig zelf learnings ontwikkelen en deze via de Wisbits app met hun medewerkers of klanten delen.

Van ‘t Wout: “Ik merkte dat er altijd een externe ontwikkelaar nodig was wanneer bedrijven een e-learning wilden opstellen. Er was sprake van afhankelijkheid. Dit kostte het bedrijf veel extra tijd en geld omdat er bijvoorbeeld tussentijds of achteraf dingen aangepast dienden te worden in een e-learning. Met Wisbits is deze tussenpartij niet meer nodig: ondernemers kunnen zelfstandig en onbeperkt learnings aanmaken via het ontwikkelplatform. Op deze manier kunnen bedrijven leervragen vanuit de medewerkers gemakkelijk zelf vangen, kennis delen en kunnen zij deze kennis toetsen.”

Leervragen vangen en kennis toegankelijk maken

“Met Wisbits kun je bits of wisdom, oftewel brokjes kennis vanuit de organisatie, digitaal vastleggen in een M-learning (Mobile learning). Deze learnings kunnen medewerkers online volgen via het leerplatform: de Wisbits app. Ook kunnen ze de Wisbits raadplegen als naslagwerk of om hun kennis en kunde van tijd tot tijd te toetsen”, aldus van ‘t Wout.

Het ontwikkelen van de Wisbits gebeurt via het online ontwikkelplatform. Hier kunnen bedrijven onbeperkt M-learnings aanmaken. De Wisbits kunnen gemakkelijk worden samengesteld met building blocks: je sleept de verschillende onderdelen in de learning en voegt zelf gemakkelijk inhoud toe. Van ‘t Wout: “Je kunt multiple choice vragen toevoegen, instructievideo’s of foto’s en andere illustraties inladen.” Ook als je geen ervaring hebt met het ontwikkelen van learnings, kun je gemakkelijk aan de slag: “Als je met PowerPoint of Facebook kunt werken, dan kun je ook met Wisbits uit de voeten. Het is echt heel eenvoudig.” In het ontwikkelplatform vinden bedrijven zogenaamde ‘blauwdrukken’ om zelf effectieve M-learnings samen te stellen. Deze blauwdrukken zijn opgesteld door de leerexperts van Wisbits om organisaties op weg te helpen met het structureren van kennis.

“Je kunt zelf bepalen in wat voor soort format je de kennis wil delen. Zo is het mogelijk om een filmpje te maken waarbij je stapsgewijs een bepaald werkproces doorloopt, zoals een werkwijze voor lassen. Dit filmpje neem je dan op met een ervaren medewerker en hier maak je vervolgens een Wisbit van. Zo kunnen collega’s van elkaar leren en worden dingen die als vanzelfsprekend worden gezien voor ervaren medewerkers, toegankelijk gemaakt voor andere (nieuwe) medewerkers.”

Nicole - Wisbits interview

Wisbits in allerlei vormen

Qua learnings zijn er diverse vormen mogelijk in Wisbits, namelijk: een microlearning (een hele korte learning) of een blended leertraject (digitaal leren via de app en fysiek leren op de werkvloer). Daarnaast is het ook mogelijk om een M-learning zonder blauwdruk from scratch te ontwikkelen. De onderwerpen worden afgestemd op de behoeften vanuit de leercultuur:

Je kunt in principe over alle soorten kennis die je wil delen een Wisbit maken: zo is er bijvoorbeeld een M-learning gemaakt met een wandeltraining voor chronische patiënten. Met een Wisbit over een wandelroute en informatie over die route.

Wisbits kan worden ingezet voor bedrijven die kennisdeling en ontwikkeling willen bevorderen onder hun medewerkers, maar ook voor hun klanten of bijvoorbeeld andere derde partijen: “Onze mobile learning tool kan ook door bedrijven worden gebruikt om kennis te delen met hun klanten, bijvoorbeeld door hen instructies te geven over de werking van hun product of als onderdeel van een blended training”, legt van ‘t Wout uit. 

Voordelen voor ondernemer én medewerkers

Werken met Wisbits levert voordelen op, voor zowel de werkgever als ook voor haar werknemers. Van ‘t Wout: “We merken dat medewerkers zich veel meer betrokken voelen bij het werk dat ze doen en bij de leercultuur van het bedrijf. Ook geeft het werknemers een gevoel van erkenning en waardering als er bijvoorbeeld een instructiefilmpje van hen wordt gemaakt. Daarnaast wordt leren ook leuker en toegankelijker gemaakt via de app: je doet steeds kleine brokjes kennis op in verschillende vormen.” 

Voor bedrijven kan Wisbits tijd en geld schelen: “Doordat kennis en leervragen vanuit de medewerkers kunnen worden gevangen, kunnen bijvoorbeeld veelgemaakte fouten in het werkproces worden voorkomen. Daarnaast is het voor de ondernemer niet meer nodig om een externe partij in te schakelen voor e-learnings: dit geeft hen een stukje zelfstandigheid en onafhankelijkheid terug in het ontwikkelen van blended leertrajecten”, aldus van ‘t Wout.

Blended learning community

“Onze missie is om met Wisbits uiteindelijk een blended learning community binnen het bedrijf te creëren. Op deze manier kunnen lerende bedrijven duurzaam investeren in kennisdeling, scholing en ontwikkeling. Je kunt dus online leren middels de app, maar ook fysiek nieuwe dingen leren door bijvoorbeeld teamsessies te organiseren, waarbij je de leervragen vanuit de medewerkers bespreekt en evalueert. Door deze kennissessies kun je van elkaar blijven leren en blijf je op de hoogte van de behoeftes vanuit de leercultuur”, aldus van ‘t Wout.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe jij Wisbits kan inzetten als doe-het-zelf tool voor M-learning en kennisdeling voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op of mail naar info@wisbits.nl.  

Meer nieuws

Leerinnovatie Wisbits: gemakkelijk blended leertrajecten ontwikkelen

juni 10, 2021
Nicole van ‘t Wout, CEO van blendIN solutions, richt zich vanuit haar expertise als docent en onderwijswetenschapper op de ontwikkeling van (online) kennisdeling en blended leergemeenschappen. Van ‘t Wout zocht naar een innovatieve manier voor bedrijven om gemakkelijk kennis op te doen en kennis te delen. Daarom ontwikkelde zij het leerplatform Wisbits. Met deze mobile […]

Case Wisbits: Technicare

juni 2, 2021
Met het innovatieve leerplatform Wisbits kunnen organisaties zelfstandig vorm geven aan praktijkgestuurd leren. Mobile learning (M-learning) vormt hierbij een belangrijke pijler. Het platform maakt leren in de dagelijkse werkflow – op je smartphone of tablet – toegankelijk voor iedere organisatie. Daarnaast kun je gemakkelijk de inhoud van de learnings aanpassen naar de leervragen en behoeften […]

Case Wisbits: Omnigen

juni 2, 2021
Iedere werknemer leert weer anders –  organisaties ontkomen er niet meer aan om werknemers een mix van verschillende leervormen aan te bieden. Wisbits biedt een doe-het-zelf tool voor kennisdeling die je kunt integreren in een blended learning methode. Hierbij staat Mobile learning (m-learning) centraal. Via het Wisbits ontwikkelplatform kun je als organisatie zelf specifieke kennis vastleggen in […]

Wisbits uitgelicht als een van de beste MKB ideeën van de afgelopen 3 jaar!

mei 27, 2021
Wisbits uitgelicht als een van de beste MKB ideeën van de afgelopen 3 jaar!  In de afgelopen drie jaar hebben 124 MKB!deeën een subsidie ontvangen van MKB!dee voor verschillende projecten waarmee ondernemers kunnen experimenteren en kennis en vaardigheden van personeel kunt opvijzelen. Het projectteam van Wisbits MKB ontving hieruit een hele mooie subsidie voor een […]

DOE-HET-ZELF-TOOL VOOR KENNISDELING

mei 20, 2021
Nooit meer een braindrain dankzij Wisbits Hoe ontsluit je de schat aan kennis en ervaring die in de hoofden van je werknemers zit? Het maken van e-learnings is tijdrovend en duur. Maar niet met de nieuwe mkb-tool van Wisbits, vertelt Nicole van ‘t Wout (blendIN solutions). Medische-hulpmiddelenproducent TechniCare is een van de vijf mkb-bedrijven die […]

© Wisbits 2021, alle rechten voorbehouden