Wisbits

Wisbits logo

Case Wisbits: Technicare

Met het innovatieve leerplatform Wisbits kunnen organisaties zelfstandig vorm geven aan praktijkgestuurd leren. Mobile learning (M-learning) vormt hierbij een belangrijke pijler. Het platform maakt leren in de dagelijkse werkflow – op je smartphone of tablet – toegankelijk voor iedere organisatie. Daarnaast kun je gemakkelijk de inhoud van de learnings aanpassen naar de leervragen en behoeften van je medewerkers. Kennis die vaak in de praktijk wordt opgedaan, kan zo eenvoudig worden vastgelegd in een digitale leerlijn of in een praktische how-to video.

Technicare, leverancier van technische oplossingen voor de zorg, zet Wisbits onder andere in als tool om vakinhoudelijke kennisoverdracht van ervaren senior-medewerkers te kunnen overdragen. Algemeen directeur van Technicare, Peter van de Voorde: “Hele specifieke praktijkkennis die voor de één vanzelfsprekend is, kunnen we dankzij Wisbits nu vastleggen en toegankelijk maken voor wie die kennis nog niet heeft.”

Video afspelen

Kennis expliciteren in de leergemeenschap

Van de Voorde: “We ontwikkelen en produceren innovatieve medische hulpmiddelen voor de zorg, denk aan verlosbedden, douche- en toiletstoelen. Echter, zijn we in de basis een metaalbewerkingsbedrijf. De meeste van onze medewerkers doen hun werk al jaren op dezelfde manier. Deze kennis is vaak heel specifiek en impliciet – voor hen is het bijvoorbeeld vanzelfsprekend dat je een roestvrijstalen bout niet in een roestvrijstalen koker moet schroeven. Toch blijkt deze handeling onder de nieuwe, jonge medewerkers vaak fout te gaan. Zulke foutjes komen de kwaliteit van het product niet ten goede en kunnen veel geld kosten.”

Daarnaast liep het bedrijf tegen een probleem aan toen een ervaren medewerker uitviel: “Onze lasser viel uit. Omdat hij over veel specifieke kennis beschikte die anderen niet hadden, kostte het ons veel tijd om hem te vervangen”, aldus van de Voorde. Ook hiervoor wordt nu Wisbits ingezet:

“Met Wisbits kunnen we al deze impliciete kennis heel makkelijk en snel vastleggen en overdragen aan de stagiaires of nieuwe medewerkers. Om een voorbeeld te geven: bepaalde processen in het lassen zijn erg specifiek. We maakten daarom een Wisbit met een how-to video van onze lasser waarin hij elke stap in het lasproces doorloopt en voordoet. Een ander voorbeeld: we hebben Wisbits van montageinstructies gemaakt met video’s voor belangrijke stappen of aandachtspunten waarin aanvullende uitleg wordt gegeven.”

Op deze manier wordt de kennis die eerst impliciet bleef voor één medewerker, beschikbaar gemaakt voor kennisoverdracht aan andere medewerkers.

Wisbit volgen op de tablet bij Technicare

Kostenbesparend en minder fouten

Van de Voorde: “Doordat we kennis nu extern op een digitaal platform kunnen vastleggen, kunnen we fouten in het proces voorkomen, de kwaliteit verbeteren en kosten besparen. Voor onze lasser is zijn manier van werken voor hemzelf niks bijzonders – hij doet het waarschijnlijk al dertig jaar zo. Maar juist die kennis is voor ons en ons productieproces van levensbelang, want daar kunnen dingen juist mislopen of het kost ons verschrikkelijk veel tijd om het probleem op te vangen op het moment dat iemand bijvoorbeeld uitvalt.”

Vergroten van het werkplezier

Van de Voorde: “Je merkt dat het werknemers ook een gevoel van erkenning geeft: ervaren werknemers kunnen anderen wat leren en hun professionele expertise delen.” Ook voor de stagiaires (of nieuwe medewerkers) heeft de doe-het-zelf tool voor M-learning en kennisdeling een voordeel: “De stagiaires kunnen makkelijk en effectief dingen in de praktijk bijleren. Op die manier kunnen zij echt vooruitgang boeken in hun werkervaring”, aldus de Algemeen Directeur.

Content verzamelen voor een Wisbit bij Technicare

Over Wisbits

Wisbits bestaat uit twee delen: een ontwikkelplatform en een leerplatform (in de Wisbits-app). In het ontwikkelplatform kunnen organisaties de M-learnings zelfstandig maken en publiceren. Dit is gemakkelijk en kan veel tijd besparen: er is namelijk geen sprake meer van een externe ontwikkelaar en complexe software. Organisaties kiezen zelf wat zij willen vastleggen in bits of wisdom en voegen gemakkelijk inhoud toe, zoals een video, afbeeldingen of multiple-choice vragen.

In het leerplatform kan de doelgroep de M-learnings volgen. Met Wisbits kun je binnen je organisatie specifieke wijsheid van werknemers écht zelfstandig delen. Via het leerplatform in de Wisbits app krijgen je medewerkers toegang tot bits of wisdom. Je kunt zelf de thema’s kiezen waar jij (meer) over wilt leren. Zo wordt jouw leerervaring gepersonaliseerd. Vervolgens kun je op elk moment, op elke plek, wanneer jij het nodig hebt aan de slag met Wisbits.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe jij Wisbits kan inzetten als doe-het-zelf tool voor M-learning en kennisdeling voor jouw organisatie? Stuur ons dan een berichtje via het contactformulier op de website of mail naar info@wisbits.nl.

Scroll naar boven